Η προέλευση του τσαγιού (camelliasinensis) είναι από την Άπω Ανατολή, πριν από 3.000 χρόνια. Πρώτα έγινε γνωστό σαν φάρμακο για τις θεραπευτικές του ιδιότητες και κατόπιν σαν ρόφημα. Στην Ευρώπη έγινε γνωστό τον 17ο αιώνα από Ολλανδούς και Πορτογάλους αποίκους.
Σήμερα το τσάι καλλιεργείται σε αρκετές χώρες, με μεγαλύτερες παραγωγούς τις Κίνα, Ινδία, Σρι Λάνκα, Ιαπωνία, Ρωσία & Κένυα.
Ιδανικές συνθήκες για την καλλιέργεια του τσαγιού είναι το ψυχρό κλίμα σε συνδυασμό με ορεινά μέρη.
Το ιδανικό μέρος του φυτού για να επεξεργασθεί είναι η κορυφή του κλαδιού, ο βλαστός (pekoe) και τα δύο φυλλαράκια του.
Οι βασικές κατηγορίες τσαγιού είναι το πράσινο και το μαύρο τσάι.
Τα φύλλα του μαύρου τσαγιού ζυμώνονται προτού αποξηραθούν σε αντίθεση με του πράσινου που δεν υπόκεινται σε ζύμωση.
Υπάρχουν και τα ημιζυμωμένα τσάγια Oolong της Κίνας και της Φορμόζας όπως και το Λευκό τσάι της Κίνας του οποίου τα φύλλα αποξηραίνονται σε μία ιδιαίτερη διαδικασία στον ανοικτό αέρα.