Η καφέα είναι φυτό της οικογένειας των ρουβιιδών. Υπάρχουν 20 είδη καφέας, αλλά τα πιο διαδεδομένα είναι η Coffea Arabica και η Coffea Robusta.
Καφές Arabica
O καφές Arabica είναι υψηλής ποιότητας καφές,που απαιτεί σταθερή θερμοκρασία 20-23οC όλο το χρόνο, σε συνδυασμό με άφθονες βροχοπτώσεις και υψόμετρο άνω των 1500 μέτρων για να δώσει τελικά,καφέ με πλούσιο άρωμα και γεύση.
Ποικιλίες Arabica:
1. BRASIL SUPER RIO PERIM /NY 2/3-SCR 18+
2. BRAZIL RIO MINAS NR, 2/3 SCR 17/18 PERIM
3. BRAZIL RIO MINAS N/R 2/3 15/16 ROCAFE
4. BRAZIL RIO MINAS NR, 2/3 SCR 17/18 SANTA CLARA
5. BRAZIL SANTOS FAZENDA FORTALEZA SC+18 FANCY NY2
6. BRAZIL SANTOS NY2 SCR 17/18 S FC
7. COLUMBIA SUPREMO 19+
8. BRAZIL ONTARO PULPED NATURAL N GRAINPRO BAGS
9. COLUMBIA SUPREMO SCR 17/18 LA MESETTA
10. COLUMBIA EXCELSO EP
11. KENYA PB PLUS MARIMIRA
12. KENYA AB PLUS KAGURI ESTATE
13. GUATEMALA SHB EP ROSSUL / GUATEMALA S+B FINCA VICTORIA
14. TANZANIA ARABICA AA PLUS UTENGULE ESTATE
15. NICARAGUA SHG EP JINOTECA MATAGALPA
16. PNG PLANTATION NEW GUINEA KIMEL PEABERRY
17. ETHIOPIA SIDAMO GR2
18. ETHIOPIA DJIMMA GR5
19. ETHIOPIA LIMU GR2
20. MEXICO SHG EP MUXBOL ESTATE
21. EL SALVADOR SHG
22. INDONESIA SUMATRA MANDHELING GR1, SUMATRA MENAGOLD
23. PERU SHB GR1 CEPRO YANESHA
24. CUBA ALTURA LAVADO
BRAZIL SANTOS EXPOCACCER COOPERATIVA DOS CAFEICUCTORES DO CERRADO
Ποικιλίες:Yellow Catuai , Υψόμετρο:1.200m
Mέθοδος επεξεργασίας:pulped natural, Σημειώσεις : μέτριο σώμα , ελαφριά και γλυκιά οξύτητα , ελαφρά αρωματικά.
COSTA RICA SHB TARRAZU SAN RAFAEL
Ποικιλίες:Caturra,Catuai, Υψόμετρο:1.500m
Mέθοδος επεξεργασίας:washed, Σημειώσεις : μέτριο σώμα , ισχυρή οξύτητα , εσπεριδοειδή &μήλο, μαύρη σοκολάτα & αρωματικά
HAWAII KONA PRIME WASHED
Ποικιλίες:ΚonaTypica, Υψόμετρο:από τα ψηλότερα σημεία του όρους Kauai
Mέθοδος επεξεργασίας:washed, Σημειώσεις : Μέτριο σώμα ,ελαφρά οξύτητα, γλυκά και ήπια φρουτώδη αρωματικά
GUATEMALA SHB EP FINCA AGUA TIBIA FRAIJANES
Ποικιλίες:Caturra,Catuai, Υψόμετρο:1.600m
Mέθοδος επεξεργασίας:washed, Σημειώσεις :ευχάριστη οξύτητα , ισορροπημένος χαρακτήρας στο φλυντζάνι,ωραία γλυκόπικρη νότα σοκολάτας
GUATEMALA SHEB EP GEN ANTIGUA LOS VOLCANES
Ποικιλίες:Catuai,Caturra,Amarillo Bourbon, Υψόμετρο:1.500m
Mέθοδος επεξεργασίας:fullywashed, Σημειώσεις : Μέτρια οξύτητα με ζωηρές νότες,ελαφρύ/μέτριο σώμα,επίγευση ξηρών καρπών(γλυκιές νότες ξηρών καρπών κι ελαφριές μπαχαρικών)
PANAMA PALMYRA ESTATE SHB EP
Ποικιλίες:Catuai, Υψόμετρο:1.100-1.250mσε πλούσια ηφαιστειογενή εδάφη στο PanamaBoquete
Mέθοδος επεξεργασίας:fullywashed, Σημειώσεις : Μέτριο σώμα και μέτρια οξύτητα,νότες ξηρών καρπών(καρύδια),σοκολάτας με μια αίσθηση βανίλιας σε ισορροπία στο σύνολο του γευστικού προφίλ
EL SALVADOR FINCA SANTA LETICIA RED BOURBON
Ποικιλίες:100%Red Bourbon, Υψόμετρο:1.220-1.737m ,
Mέθοδος επεξεργασίας:washed, Σημειώσεις : CherryCola, μεγάλο σώμα και αίσθηση στο στόμα πλούσιας και γλυκιάς γεύσης
MALAWI AA PLUS PAMWAMBA
Ποικιλίες: Catimor&SL28, Υψόμετρο:1.00-1.150m,
Mέθοδος επεξεργασίας: washed, Σημειώσεις : μέτριο σώμα , αφρώδης οξύτητα με βότανα & αρωματικά , καλά ισορροπημένη
YEMEN MOCCA MATTARI
Ποικιλίες:Ismail,TypicaMatari,Bourbon,πάρα πολλά είδη από αρχαίες heirloom , Υψόμετρο: 2.500-3.100m,
Mέθοδος επεξεργασίας: washed, Σημειώσεις : Πολύ ευωδιαστές άγριες , εξωτικές νότες γεύσης , πολύ όξινο οινώδες μακρύ τελείωμα , καθαρά πικάντικη , χαρακτηριστική αίσθηση στο στόμα μαύρης σοκολάτας,έντονο σώμα βουτύρου ανάλογο με τον βαθμό καβουρδίσματος
TANZANIA HORTANZA ESTATE
Ποικιλίες: SL28, Υψόμετρο:στο πλούσιο ηφαιστειογενές έδαφος του Κιλιμάντζαρο,Mέθοδος επεξεργασίας: sundried,washed, Σημειώσεις : Μεσαίο σώμα,ελαφρύ φρουτώδες και γλυκό χαρακτήρα και ξεκάθαρη εσπεριδοειδή οξύτητα με νότες από καλαμπόκι και cheddar
TANZANIA NGILA ESTATE
Ποικιλίες:Bourbon&Kentvarieties, Υψόμετρο: 1.600-1.800m σεηφαιστειογενές έδαφος
Mέθοδος επεξεργασίας: washed, Σημειώσεις : Καλό σώμα , και καλή ήπια οξύτητα με εξαιρετική γεύση
KENYA AB PLUS KΑRIRU ESTATE
Ποικιλίες: SL28,SL34, Υψόμετρο:1.700-1.800m
Mέθοδος επεξεργασίας: washed, Σημειώσεις : Μεσαίο / Έντονο σώμα , ισχυρή εσπεριδοειδή-γκρέιπφρουτ γεύση, οξύτητα μήλου και γευση μαύρης σοκολάτας με βότανα
BURUNDI FULLY WASHED
Ποικιλίες: Arabica,Bourbon, Υψόμετρο: 1.550-1.950mσε γόνιμα ηφαιστειογενή εδάφη,
Mέθοδος επεξεργασίας:sundriedwashed, Σημειώσεις : Μαύρη μελάσα , άρωμα από ξύσμα λάιμ , Φωτεινό, οξύτητα όπως του λάιμ και του λεμονιού, άρωμα βύνης , πλούσιο και κρεμώδες σώμα
ETHIOPIA NATURAL GEISHA GR3 BEBEKA
Ποικιλίες:IndigenousGeisha, Υψόμετρο: 950-1.285m,
Mέθοδος επεξεργασίας:sundriednatural, Σημειώσεις : Πυρηνόκαρπα φρούτα αναμεμειγμένα με σιρόπι σφενδάμου, αψιά τροπική & γλυκιά βουτυρώδης γεύση
ETHIOPIA YIRGACHEFFE GR 2
Ποικιλίες: mixedheirloom, Υψόμετρο: 1.600-2.000m
Mέθοδος επεξεργασίας:washed, Σημειώσεις : ξεκάθαρη και δυνατήοξύτητα εσπεριδοειδών & λεμονιού , μαύρη σταφίδα , μπαχαρικά , μοσχοκάρυδο , μεγάλο έντονο σώμα,καθαρή ισορροπία,επίγευση σοκολάτας ζαραροκάλαμου,ελαφριά φρουτώδη γεύση στο στόμα
ETHIOPIA SIDAMO GR2 MOMO KACHA
Ποικιλίες:Typical and mid heirloom, Υψόμετρο:1.900-2.100m,
Mέθοδος επεξεργασίας:washed, Σημειώσεις : Λουλουδάτο και τροπικών φρούτων άρωμα , μεγάλο σώμα , super καθαρό , μέτρια-ελαφριά οξύτητα όπως του γρέιπφρουτ , μέσης - υψηλής γλυκύτητας νότες σταφίδας και φρουτώδους μαύρου τσαγιού, γλυκιά επίγευση που διαρκεί
INDONESIAN BLAWA JAVA PTP AWP-1 GRADE
Ποικιλίες:ArabicaTypica, Υψόμετρο: 1.000-1.200m
Mέθοδος επεξεργασίας:fullywashed, Σημειώσεις : Μέτριο/ Έντονο σώμα , μέτρια-ελαφριά οξύτητα και γλυκά ελαφριά αρωματικά σοκολάτας.
Καφές Robusta
Είναι πολύ πιο ανθεκτικός σε ασθένειες και μπορεί να καλλιεργηθεί σε χαμηλότερα υψόμετρα απ'ότι ο Arabica. Αυτός ο καφές είναι πλούσιος σε καφεΐνη, και γι’ αυτό χρησιμοποιείται κυρίως στην κατασκευή του Στιγμιαίου καφέ.
Ποικιλίες Robusta:
1. INDIA AA PARCHMENT KAAPI ROYAL SCR18
2. INDIAN ROBUSTA CHERRY AB
3. INDIAN ROBUSTA CHERRY AA
4. UGANDA ROBUSTA 18+
Instant Coffee
|
Ο στιγμιαίος καφές ανακαλύφθηκε το 1901 από τον Αμερικανό-Ιάπωνα Satori Kato στο Σικάγο. Από μια διαδικασία κατά την οποία στερεό εκχύλισμα καφέ από την επαφή του με νερό άμεσα δημιουργούσε ρόφημα καφέ. Εξαπλώθηκε γρήγορα λόγω των Αμερικανικών στρατευμάτων και των Α’ & Β’ Παγκοσμίων Πολέμων. Στην Ευρώπη έφθασε το 1903, με χώρα εισαγωγής την Ελβετία.
Decaffeinated
Καφές που έχει υποστεί αφαίρεση της καφεΐνης. Η καφεΐνη είναι το συστατικό του καφέ, που είναι υπεύθυνο για την ήπια διεγερτική δράση επί του κεντρικού νευρικού συστήματος. Για άτομα που είναι ευαίσθητα στην καφεΐνη, ακόμη και τα 10mg μπορεί να τους προκαλέσουν δυσφορία. Αυτός είναι και ο λόγος για τον οποίο σχεδόν όλοι οι καφέδες ντεκαφεϊνέ περιέχουν λιγότερο από 10 mg καφεΐνης (συνήθως περιέχουν δύο έως πέντε χιλιοστόγραμμα) ανά μερίδα.
Σήμερα ο καφές χωρίς καφεΐνη αποτελεί περίπου το 12 % της συνολικής παγκόσμιας κατανάλωσης καφέ. Η πρώτη διαδικασία επεξεργασίας καφέ ντεκαφεϊνέ εφευρέθηκε από τον Ludwig Roselius το 1905 καθώς προσπαθούσαν οι ειδικοί της εποχής να στεγνώσουν - καθαρίσουν ένα φορτίο καφέ που είχε πέσει στη θάλασσα. Η μέθοδος του Roselius χρησιμοποίησε το βενζόλιο για την απομάκρυνση της καφεΐνης από κόκκους καφέ που είχαν προηγουμένως υγρανθεί.
1. DECAF CO2 MIX ESPRESSO HOUSE BLEND 100% ARABICA
2. DECAF ARABICA COLOMBIA SUPREMO SCR 17/18 “LA MESETTA”
3. DECAF ROBUSTA UGANDA 18+