Συμβουλές

 

  1. Αποθήκευση καφέ

Ο καφές πρέπει να αποθηκεύεται σε ξηρό, σκοτεινό και δροσερό μέρος. Ο ιδανικότερος χώρος αποθήκευσης είναι η κατάψυξη, ο καφές πάντα πρέπει να διατηρείται σε αεροστεγές δοχείο,ανεξαρτήτως του χώρου αποθήκευσης του.

 

  1. Βασικές αρχές για τον τέλειο σπιτικό καφέ!

- Μην βράζετε ποτέ τον καφέ. Η σωστή θερμοκρασία είναι από 90οC – 95οC.

- Μην ξαναζεσταίνετε τον ήδη έτοιμο καφέ. Φτιάξτε φρέσκο κάθε φορά που θέλετε να σερβίρετε και παρασκευάστε μόνο όση ποσότητα θα χρειαστείτε μέσα στα επόμενα 20 λεπτά.

- Χρησιμοποιείστε πάντα φρέσκο και καθαρό νερό. Μην ξεχνάτε ότι το νερό είναι το βασικό συστατικό σε ένα φλιτζάνι καφέ (95%).

- Μην χρησιμοποιείτε τα κατακάθια του καφέ. Είναι ανεπιθύμητα πικρά στοιχεία που δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν ξανά.

- Χρησιμοποιείστε τον ανάλογα αλεσμένο καφέ, σύμφωνα με τη μηχανή που διαθέτετε. Για τις κλασικές καφετιέρες φίλτρου – ηλεκτρικές ή όχι – ιδανικός είναι ο μέτρια αλεσμένος καφές, για τις γαλλικές καφετιέρες τύπου με έμβολο, ο σχετικά πιο χοντροαλεσμένος καφές, για τις αμερικάνικου τύπου – percolator– ο χοντροαλεσμένος καφές και για τις μηχανές του espresso, ο λεπτοαλεσμένος σαν λεπτή πούδρα καφές.

Αν ο καφές είναι πολύ λεπτά αλεσμένος για τη μηχανή σας, τότε κόκκοι θα περάσουν στο εκχύλισμα, με αποτέλεσμα πικρή γεύση, ενώ υπάρχει το ενδεχόμενο να φράξει η μηχανή. Αντίθετα, πιο χοντρά αλεσμένος καφές θα έχει σαν αποτέλεσμα, νερουλό και άγευστο εκχύλισμα.

- Χρησιμοποιείτε πάντα σταθερή αναλογία καφέ – νερού, ανεξάρτητα από την ποικιλία καφέ. Δύο κουταλιές της σούπας καφέ φίλτρου για κάθε πέντε ποτήρια νερό. Μία κουταλιά καφέ espresso για κάθε ένα φλιτζάνι.

Μπορείτε να μεταβάλλετε τις αναλογίες σύμφωνα με την προτίμησή σας, αλλά μην ξεχνάτε ότι ελαττώνοντας την ποσότητα καφέ, φτιάχνετε πιο αραιό ρόφημα.

- Ο καφές πρέπει να σερβίρετε ζεστός. Ο καφές φίλτρου μπορεί να διατηρηθεί ζεστός πάνω από μία εστία θερμότητας για περίπου είκοσι λεπτά, πριν αρχίσει να χάνει τη γεύση του. Ένα θερμός – καφετιέρα, μπορεί να κρατήσει τον καφέ ζεστό και απολαυστικό για αρκετές ώρες. Ιδανική θερμοκρασία διατήρησης είναι οι 85οC. Αντίθετα ο καφές espresso ετοιμάζεται αλλά και πίνεται γρήγορα, όπως δείχνει και το όνομά του που σημαίνει γρήγορο. Μια ενδιαφέρουσα και ωραία λεπτομέρεια είναι να ζεστάνουμε και τα φλιτζάνια με καυτό νερό, πριν σερβίρουμε τον καφέ.

.t3-video { background: #fff !mportant; min-height: 0px !important; }