Ποιότητα και τεχνογνωσία

 

 

Στην ΕΛΛΑΦΡΙΚ Α.Ε. με γνώμονα τη διασφάλιση της ποιότητας, τις νέες μεθόδους, την τεχνογνωσία και τους διεθνείς κανονισμούς, «συνοδεύουμε» και «παρακολουθούμε» το προϊόν σε ολόκληρο το ταξίδι του, μέχρι να βεβαιωθούμε ότι προσφέρουμε «τον καλύτερο καφέ» σε κάθε αποδέκτη του.

Με μεράκι, υπομονή καθώς και με  την πολύτιμη βοήθεια των συνεργατών μας, ξεκινάμε αυτό το ταξίδι με την επιλογή  των καλύτερων κόκκων ωμού καφέ και πορευόμαστε μαζί τους σε κάθε βήμα: καλλιέργεια, συγκομιδή, επεξεργασία, μεταφορά, συσκευασία, αποθήκευση, συντήρηση σε άριστες συνθήκες, φρύξη, άλεση, cupping, διανομή.

Οι καλύτεροι κόκκοι καφέ δημιουργούνται όταν το ιδανικό κλίμα, το μεράκι, το ιδανικό έδαφος και η απαραίτητη σκιά συναντιούνται και συμβιώνουν σε ισορροπία.  Αν και η ακριβής εξίσωση αλλάζει από περιοχή σε περιοχή, η σχολαστική καλλιέργεια και επεξεργασία μας δίνει πάντα τον καλύτερο καφέ σε όλο τον κόσμο.

Η αφοσίωση, η σκληρή δουλειά και οι μακροχρόνιες και βαθιές φιλικές σχέσεις,που διατηρούμε με όλους τους συνεργάτες μας, από τον παραγωγό μέχρι και τον μεταφορέα, μας δίνουν τη σιγουριά ότι ο καφές φθάνει στον τελικό αποδέκτη έχοντας διατηρήσει πλήρως στο 100% την ποιότητά του καθώς και το πλούσιο και μοναδικό του άρωμα. 

Όμως η ανάδειξη του εξαιρετικού αρώματος κάθε κόκκου δεν μπορεί να επιτευχθεί χωρίς ένα προσεγμένο ψήσιμο. Το ψήσιμο του καφέ είναι τέχνη και ως τέχνη το αντιμετωπίζουμε . Το τελικό χαρακτηριστικό άρωμα του καφέ προκύπτει από τη διάσπαση των άφρυκτων κόκκων και τις μεταβολές που αυτή προκαλεί στο χρώμα, τη γεύση, στο άρωμα και στην πυκνότητά του.

Οι άφρυκτοι κόκκοι περιέχουν σχεδόν ίδια οξύτητα πρωτεΐνης και καφεΐνης με τους ψημένους, αλλά όχι τη γεύση και το χαρακτηριστικό τους άρωμα. Κάθε καταναλωτής μπορεί να καταλάβει και να εκτιμήσει τη γεύση του καφέ που έχει ψηθεί  προσεκτικά και με χειροποίητη μέθοδο, γι’ αυτό ψήνουμε αποκλειστικά και μόνο μικρές ποσότητες καφέ σε «small batch gas fired roasters» και τον αφήνουμε να στεγνώσει στον αέρα για να διατηρήσει τη μέγιστη δυνατή φρεσκάδα του.

Το επόμενο στάδιο είναι τα «χέρια των BARISTA» που με μεράκι και δεξιοτεχνία φροντίζουν τη γεύση, το άρωμα και την εμφάνιση του καφέ.

Στην ΕΛΛΑΦΡΙΚ Α.Ε. αξιολογούμε το προϊόν μας σε κάθε στάδιο της παραγωγικής διαδικασίας πραγματοποιούμε γευστικές αξιολογήσεις “Cupping” πολύ συχνά,ώστε να βεβαιωθούμε ότι κάθε σακί, κάθε κόκκος και κάθε φλιτζάνι καφέ, είναι εξαιρετικής ποιότητας. Με τον απαραίτητο εξοπλισμό, τη σωστή προετοιμασία του δείγματος και το ιδανικό περιβάλλον, επιτυγχάνουμε την καλύτερη αξιολόγηση του προϊόντος.

 

 

COFFEE CUPPING:  Πώς δοκιμάζουν τον καφέ οι επαγγελματίες;

Πιστεύουμε και υποστηρίζουμε ότι η γνώση αναπτύσσεται μέσω της σύγκρισης. Ο τρόπος να τον κατανοήσουμε,αλλά και να μάθουμε να μιλάμε για τον χαρακτήρα ενός καφέ συγκεκριμένης ποικιλίας ή προέλευσης απαιτεί ένα πλαίσιο αναφοράς και αν ο στόχος είναι να καταλάβουμε τι είναι αυτό που κάνει τον  καφέ από την Κένυα σπουδαίο, είναι σημαντικό να γνωρίζουμε πρώτα τι τον κάνει να διαφέρει από τους άλλους καφέδες.  Με άλλα λόγια, τι σημαίνει να έχει γεύση «ΚΕΝΥΑΣ»; 

Ποια είναι η γεύση που κάνει έναν καφέ Γουατεμάλας κι έναν άλλο Νικαράγουας;

Με την αξιολόγηση καφέδων μέσα σ ένα πλαίσιο σύγκρισης με μια στοχαστική, αλλά και γεμάτη παιδική περιέργεια προσέγγιση, μπορεί κανείς να μάθει να αναγνωρίζει τα βασικά χαρακτηριστικά της γεύσης καφέδων διαφορετικής γεωγραφικής  προέλευσης αλλά και διαφορετικής βιολογικής ποικιλίας.

 Θα μπορούσαμε να πούμε πως ο στόχος μας είναι να φτιαχτεί μια «βιβλιοθήκη αναφοράς γεύσεων» που θα είναι εξαιρετικά χρήσιμη ως η γνωστική βάση, σύμφωνα με την οποία θα εξετάζεται και θα αξιολογείται κάθε νέος καφές. Με την πάροδο του χρόνου ένας γευσιγνώστης (cupper) θα μάθει να συνδέει συγκεκριμένες γεύσεις με γεωγραφικές περιοχές και διαφορετικές βοτανικές ποικιλίες καφέ.

Ενδεχομένως, μια φράση όπως "αυτό έχει τη γεύση ενός bourbon από την περιοχή Santa Ana στο Ελ Σαλβαδόρ" μπορεί να έχει κάποιο πραγματικό νόημα. Είναι σημαντικό να θυμόμαστε ωστόσο, ότι το δόγμα δεν έχει θέση στη γευσιγνωσία του καφέ. Κάθε φορά που νομίζω ότι έχω καταλάβει μια περιοχή, εμφανίζεται ένας καφές που καταρρίπτει τις προσδοκίες μου. Το να διατηρείς το μυαλό σου ανοιχτό και την περιέργειά σου αμείωτη, είναι ότι πιο σημαντικό για έναν ολοκληρωμένο γευσιγνώστη του καφέ.

“There is no mystery in cupping ,only endless intrigue” gbw.

emporio kafe cupping Hellafric 44

 

 

.t3-video { background: #fff !mportant; min-height: 0px !important; }